Categorías
Varios

La gamba de Huelva: una delícia molt sana

Si ets de sud i sobretot de sud segur que coneixes la famosa gamba de Huelva, un mos extraordinari d’aquella gastronomia. Els que som del nord tenim menys accés a un dels aliments més distintius de la cuina andalusa. Però no podem dir que aquest marisc sigui només ric i “ja està”, en absolut; la gamba (en general) amb multitud de nutrients que són summament beneficiosos per al nostre organisme. Vols conèixer-les? Anem a això!

Què és la gamba?

És un tipus de marisc, en concret és un crustaci de color rosat o vermellós, depenent de les seves varietats. És molt consumit en pràcticament qualsevol cultura que se’ns vingui al cap, cosa que no sol ser habitual en aquest tipus d’aliments. És molt apreciat en els 5 continents encara que és cert que se solen tractar de varietats força diferents i amb un ús culinari diferent. Però no hi ha dubte que el gust de la gamba és altament apreciat universalment.

En què plats podem incorporar gambes?

Hi ha moltíssimes receptes en les que podem incorporar aquest ingredient com poden ser pastes, arrossos o en amanides. Però si haguéssim de triar una forma per consumir la gamba (que difícil quedar-se amb una!) Aquesta seria com a entrant en qualsevol de les seves varietats: a la planxa, amb salsa, cuïtes , etc.

Propietats de les gambes

A continuació veurem alguns dels beneficis que suposa consumir gambes dins la nostra dieta. Per descomptat, no s’ha d’abusar d’elles, però no hi ha dubte que de tant en tant ens podem donar un bon homenatge sense por de perjudicar la salut. T’animes a saber quins són?

Són hipocalòriques

Si, si, no fem broma. Cada gamba de mida mitjana suposa 7 calories, la qual cosa la fa un dels aliments animals amb menor càrrega calòrica. Per això poden ser integrades en dietes d’aprimament o d’alt rendiment (com la dels esportistes, per exemple). Imagina’t una deliciosa amanida freda amb gambetes … Ummmm, deliciós.

Alt contingut proteic

Aquest és un altre dels punts forts de les gambes, ja que bàsicament estan formades d’aigua i proteïnes (i la majoria és aigua). No és estrany llegir que són l’equivalent als pits de pollastre de la mar. Per cada 100 grams de gamba, s’ingereixen 20 de proteïna, la qual cosa és un valor bastant alt sabent que molt del restant és aigua.

Vitamines i Minerals

Les gambes són riques en diverses vitamines i sobretot en minerals. D’ells destaca en els següents:

  • Seleni, un mineral de què no necessitem una gran quantitat, però és cert que és difícil de trobar en altres aliments. Serveix per ajudar amb la creació d’anticossos i en la fabricació de glòbuls blancs.
  • Coure, per enfortir el nostre esquelet.
  • Zinc, molt útil per millorar el nostre sistema immunològic.

Com veus, tot són avantatges amb les gambes. Però és cert que et recomanem que sempre que puguis et decideixis pel menjar que suposen aquestes gambes de Huelva o qualsevol altre tipus de gambes de les nostres costas, com la de Palamos tan delicioses de les que pots gaudir a casa tevà (gracies  a  la teva peixateria de confiança, és clar).